2016. február 28., vasárnap

18 tény a vörös hajról

Sziasztok!
A múltkor írtam már egy vörös hajas-bejegyzést, aztán megtaláltam egy cikket és tudtam, hogy erről is kell írnom.
Most 18 tényt fogok felsorolni a vörös-hajjal kapcsolatban.

1. A vörös haj egy genetikai mutációnak köszönhetően jöhet létre. Ez a gén pedig nem más, mint az MC1R, és mivel ez nagyon ritka, így egy párnak csak akkor születhet vörös hajú gyereke, ha mindketten a génjeikben hordozzák az erre való hajlamot. És mivel nem minden vörös hajú egyforma, a színárnyalatért szintén a genetika a felelős. 


2. Mivel a mutálódott gének szeretnek kéz a kézben járni, így gyakran előfordul, hogy a vörösek balkezesek is, ami szintén egy genetikai sajátosság miatt alakulhat ki. Én egyébként jobbkezes vagyok. 



3. A természetes vörös hajat nehezebben fogja be a hajfesték, mint más árnyalatokat. A vörös árnyalatért felelős pigmentek sokkal erősebb színtartó képességgel rendelkeznek, ezért nehezebb ezt a hajszínt elfedni hajfestékkel. Ugyanakkor, ha mégis sor kerül a festésre, a természetellenes anyag súlyosabban roncsolja e hajkoronát viselő személy hajszálait és utána már soha nem lesz ugyanolyan árnyalatú, mint festés előtt.


4. A vöröseknek kevesebb hajszáluk van. Míg a szőkéknek átlagosan megközelítőleg 110.000 hajszáluk van, addig a barnák körülbelül 140.000-et tudhatnak magukéknak, a vöröseknek ehhez viszonyítva csak 90.000 borítja a fejbőrét. Ez azért lehetséges, mert a vörös hajszálak nemcsak erősebbek, hanem vastagabbak is. 

5. A vörös hajúak később őszülnek. Mint már említettük, ez a különleges pigment erős színtartó képességgel bír, ennek eredményeként maga a haj sem úgy őszül, mint a szőke vagy barna haj, hanem fokozatosan veszít színéből: először rezessé, később szőkés árnyalatúvá válik és fokozatosan halad a szürkés árnyalat felé, de sosem őszül meg teljesen.

6. A vörös haj, kék szem kombináció a legritkább a világon. A vörös hajhoz leggyakrabban barna, ritkább esetben zöld szem párosul, és csak kivételes esetben lesz kék szeme egy vörös hajúnak. Ahogyan a vörös haj, úgy a kék szem is recesszív tulajdonság, így ez a különleges kombináció csak akkor fordulhat elő, ha mindkét szülő a génjeiben hordozza a kék szem kialakulásának hajlamát, de erre mindössze 1% az esély.

7. A vörösek érzékenyebben reagálnak a fájdalomra. Számtalan tanulmányt végeztek ebben a témakörben a tudósok, és arra jutottak, hogy a genetika a felelős azért, hogy a vörös hajúaknak mennyire magas vagy alacsony a fájdalomküszöbe. Azt is kimutatták, hogy a vörösek nehezebben viselik a hideget és a meleget, ugyanakkor testük sokkal gyorsabban képes megváltoztatni hőmérsékletét, ezzel védve önmagukat. Mivel e hajkorona birtokosai érzékenyebben reagálnak a fájdalomra, így műtétek során 20%-kal gyakrabban, illetve erősebb fájdalomcsillapításra és altatásra szorulnak, mint barna és szőke társaik, mely a mutálódott génnek köszönhető.

8. A vörös hajúak képesek saját maguknak előállítani a szervezetük számára szükséges D-vitamint. Mivel a vörös hajhoz nagyon világos bőrszín társul, így a vörös hajúak szervezete a bőr védelmében állítja elő a D-vitamint, ezzel védekezve a leégés ellen. Erre pedig azért van szükség, mert a melanin alacsonyabb koncentrációban fordul elő a testükben, ezáltal nem tudnak elegendő D-vitamint felvenni.


9. A világ népességének körülbelül 1-2%-a vörös. E csodálatos hajzuhatag leggyakrabban Skóciában és Írországban fordul elő. Míg előbbi ország népességének 13%-a, utóbbinak alig 10%-a születik vörösnek. Ezért akár a földrajzi adottságok is lehetnek felelősök, ugyanis ezen országok éghajlata hűvösebb, csapadékosabb, így ideálisak a vöröseknek.

10. Nem fog eltűnni a vörös haj. Ugyan évek óta keringenek pletykák arról, hogy előbb-utóbb eltűnik e hajszín, mindez csak szóbeszéd. Ugyan a népesség 1-2%-a birtokolhat ilyen hajkoronát, azonban az emberiség körülbelül 4%-a hordozza a kialakulására hajlamos gént a DNS-ében, de ez csak ritkán domináns, így egy vörös hajúnak nem feltétlenül születik vörös csemetéje, és legtöbb esetben néhány generációt átugrik az öröklődés.

11. A vörösek szenvedélyesebbek. Werner Habermehl kutató 6000 német nő bevonásával végzett felmérést a témakörben, és arra a konklúzióra jutott, miszerint a vörösek szívesen váltják gyakrabban a partnereiket.

12. Köreikben gyakoribb a bőrrák kialakulásának veszélye. Mivel bőrük nemcsak nagyon világos, hanem érzékeny is, ezáltal körülbelül két és félszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások.


13. 1483 és 1784 között több mint 45 000 vörös hajú nőt égettek el máglyán boszorkányság miatt. Ezzel szemben az ókori Görögországban úgy tartották, hogy akit e lángszínű hajkoronával áldott meg a sors, az valószínűleg vámpír, vagy azzá válik halála után. Egyiptom sem mentes a hiedelemektől: ott úgy tartották a középkorban, hogy a vörös haj balszerencsét hoz; mások úgy hitték, e hajszín viselői az emberek és az idegenek hibridjei. Na ezt átugorhattuk volna:D

14. A vöröseket gyakrabban csípik meg a méhek, de a tudósok miég nem jöttek rá, mi lehet ennek a hátterében.

15. Pozitív megkülönböztetésben részesülnek a világ különböző helyein. Ugyan gyerekként a legtöbb vörös hajút megbélyegzik társaik, később különleges hajkoronájuk teszi őket népszerűvé. A pozitív megkülönböztetést azonban elsősorban Ausztráliában élvezhetik ki, hiszen évente rendeznek szépségversenyt vöröseknek, melynek során a nyertes 15 000 dollárral gazdagodhat, és egy éven át képviselheti a legszexibb vörösként a Division Model Managementet.


16. Saját fesztiváljuk van. A holland Breda városában minden évben megrendezésre kerül a vörösek fesztiválja, melyen a természetes vörös hajjal megáldottak vonulnak fel. A háromnapos rendezvény ideje alatt előadásokkal, bemutatókkal és workshopokkal igyekszenek szorosabb köteléket kovácsolni a sorstársak között. 

17. Szülésnél különleges bánásmódban részesülnek. Mint említettük, a vörösek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, ezzel együtt tovább véreznek és esetenként nehezebben is gyógyulnak a sérüléseik. Éppen ezért, ha egy vörös hajú kismama szülni készül, általában különleges előkészületekre van szükség, ezáltal úgy érezhetik, különleges bánásmódban részesülnek.

18. Elegendő mindössze 10 másodpercig egy vörös szemébe nézni ahhoz, hogy menthetetlenül szerelembe ess.


Remélem, hogy tudtam nektek újat mondani:) Vörös hajú sorstársaim, pacsi!


A.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése