2016. május 26., csütörtök

Hogyan kezdj el írni egy történetet?

Sziasztok!
Mint már említettem- egészen régóta szeretek írni történeteket. Mindenféléket. Habár leginkább a naplóregényeket. Ezekből már egy egész kis gyűjtemény összegyűlt. Illetve rendszeresen olvasok Wattpad-en, és Bloggeren is feltörekvő írókat. Persze mindenki hibázik, senki sem profiként kezdi, de azért na. Egyesek olyan hibákat követnek el, hogy csak na. De tényleg, én senkit sem szeretnék megbántani, senkire sem szeretnék mutagatni, de húha. Néha, amikor olvasom már csak kiabálok, hogy MIÉRT??? (a körülöttem lévők, meg csak néznek, hogy dik) Ezért, tehát elhatároztam, hogy megpróbálok egy kicsit segíteni az újdonsült író-jelölteknek. Persze én sem vagyok hatalmas író, de a többévnyi tapasztalat és az eddig olvasottak alapján már van egy kialakult véleményem is a témáról. Szóval most összeszedtem azokat a tippjeimet, amik segítenek a történetírás során abban, hogy ne legyenek összekuszálódott szálak, összegubancolódott történések.
Először is tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:



Ki? Kik? Először a főszereplő(k)-ről essen szó. Találd ki hogy néz ki, milyenek az alapvető tulajdonságai. Nagyon jól kell megismerned a szereplőidet, hogy igazán át tudd őket adni az olvasóidnak. Aztán persze a többi mellékszereplőt is tervezd meg.

Mit? Mit szeretne a főszereplőd? Mit akar elérni? Mi indítja a cselekményedet? Mi fog közbe történni? Érdemes ezeket előre kigondolnod, hogy ne legyen zavaros egy-két helyen. Mert itt ezt írtad, utána meg már tök mást csinál XYka.

Hol? Hol játszódik? Próbáld meg részletesen leírni a környezetet, hogy az olvasóid is átérezhessék. Figyelj arra, hogyha teljesen máshol játszódik akkor is tudj róla írni. Nézz utána annak a helynek, hogy valóságosabb legyen.

Mikor? A múltban, a jelenben vagy a jövőben? És milyen hatással van mindez a cselekményre? Figyelj oda arra, hogyha esetleg egy teljesen másik időben játszódik, akkor alkalmazkodj azokhoz. Nem árt előtte kisebb kutatómunkát végezned arról a korról.


Meríts ihletet és gyűjts ötleteket! Nem árt, ha mindig tudsz hova jegyzetelni, higgyétek el néha a legkiszámíthatatlanabb helyzetekben is eszedbe juthat egy érdekes sztori, vagy beszélgetésfoszlány- ezért van mindig kéznél a jegyzetfüzetem és a telefonom is. Minden kis apró aranyköpést, szót, mondatot, érzést próbálok lejegyezni, hogy egyszer hátha majd fel kell használnom. Hátha.
Próbál meg realista lenni! Nem kell túlszárnyalni a valós dolgokat, kivéve persze, ha a történeted ezt megköveteli. Az olvasók szeretik az új dolgokat, ha valamit nem találnak meg minden "sarkon" és fontos hogy te is törekedj az egyediségre. Persze ha te is egy SZJG-hez hasonló könyvet szeretnél írni, azzal nincs semmi baj. Sőt. Csak próbáld meg belőle kihozni a maximumot és vidd bele önmagad színességét, sokoldalúságát, stílusát. A stílus fontos. Ne akarj egyik fejezetet így megírni, a másikat pedig úgy. Persze a történetbeli szereplő lelkivilága változhat úgy, de ne túl feltűnően, puff bele módszerrel, hanem próbáld meg felépíteni azt is.
Nem kell mindig mindent leírni. Például: Eldöntötte, hogy írni akar, ezért leült az íróasztalhoz. De hopp, leesett egy ceruza. Felemelte és visszatette a helyére. Tehát értitek, hogy nem kell mindent az olvasó orrára kötni, mert így elég darabos lehet a cselekmény.
Engedd, hogy a szereplőid irányítsanak! Nem kell mindig ragaszkodni az előre eltervezettekhez. Ha éppen akkor azt érzed, hogy más szál érdekesebb lenne, akkor hajrá. Hagyd, hogy hagy jöjjön, aminek jönnie kell.
Nem szabad az elején megakadni! Ne hagyd, hogy megakadj, hiszen nem minden könyv kezdődik úgy, hogy már tálcán vannak kínálva a történések. Bele kell rázódni abba a történetbe, meg kell ismerni a környezetet.
Olvasd át azt, amit írtál! Esetleg egy-két helyen lehet, hogy értelmetlen, vagy helyesírási hibák vannak benne. Senki sem szereti, ha egy írás telis-tele van helyesírási hibákkal, ezekkel tényleg vigyázzatok. Persze tévedni emberi dolog, a profik is hibázhatnak, én sem írok mindig mindent jól- elismerem-, de törekedjünk a tökéletesre.
És akkor a végére a plagizálásról. Ez egyeseknek kényes téma, másoknak alapvető, de valahogy nem jut ennek a témának nagy tér. A plagizálás nem jó dolog. De tényleg, szóval törekedjünk arra, hogy ezt elkerüljük, mert amúgy is észrevehető (nagyrészt).


Remélem, hogy tudtam segíteni! Ha Te is írsz akkor nyugodtan, kommentbe "hirdetheted" magad, hiszen én kérem! Ha pedig megosztanád velem/velünk a kedvenc íród könyvét/történetét, annak a linkjét is elfogadom. Köszi!


A.

1 megjegyzés:

  1. Szia! :) A facebookon van nekem is egy történetem Elrejtett valóság címmel. Ha gondolod, megnézheted. :) Nikii

    VálaszTörlés